profile="http://gmpg.org/xfn/11"> Lebančanin Dušan Stevanović član Upravnog odbora udruženja “Milutin Milanković” | Гимназија у Лебану
помоћ

Lebančanin Dušan Stevanović član Upravnog odbora udruženja “Milutin Milanković”

Dušan Stevanović

Na godišnjoj skupštini naučno – stručnog Udruženja „Milutin Milanković“ mladić iz Lebana Dušan Stevanović izabran je za najmlađeg člana Upravnog odbora, gde će biti predstavnik mladih ljudi i studenata.

Na prvom sastanku Upravnog odbora, odlukom članova povereno mu je da vodi Klub mladih talenata „Milutin Milanković“.

Upravni odbor udruženja je, inače, sastavljen od eminentnih stručnjaka, među kojima su i prof. Marko Ivetić, predsednik UO, profesor Građevinskog fakulteta u penziji, Milan Stanimirović, potpredsednik UO general u penziji, Nada Đorđević Veselinović, sekretar UO, Matematički fakultet u Beogradu, Njegovo preosveštenstvo osečkopoljski i baranjski Heruvim, član UO, Osečkopoljska i baranjska eparhija, prof. Branislav Ivković, član UO, profesor Građevinskog fakulteta u penziji, vlasnik konsultantske firme CPM, mr Radovan Kalabić, član UO, književnik i istoriograf…


Dušan Stevanović je rođen 1995. godine u Leskovcu, a osnovnu školu je završio u Lebanu kao vukovac, te takmičar iz matematike, hemije i istorije. Školovanje nastavio u Gimnaziji u Lebanu, koju je završio kao đak generacije. Trenutno studira na Građevinskom fakultetu u Beogradu, gde se bavi i popularizacijom nauke i lika i dela Milutina Milankovića.
Stevanović je dobitnik i više nagrada, kao što su Svetosavska nagrada 2014. godine, nagrade „Dositeja“ i „Fonda za mlade talente opštine Lebane“ 2011. godine, a 2016. godine osvojio prvo mesto u Nišu i drugo mesto u velikom finalu u Beogradu, čime je postao vicešampion Srbije u besedništvu (sa besedom „Ko se mraka ne nagleda, taj se svetla ne zaželi“).

KO JE MILUTIN MILANKOVIĆ

Život i delo Milutina Milankovića duboko oslikava jedan od najsvetlijih perioda u razvoju srpskog naroda, vreme kada su nacionalni zanos i svest bili iznad interesa pojedinaca. Rođen 28. maja 1879. godine u Dalju, mestu na Dunavu u okolini Osijeka, gde je završio osnovno obrazovanje. Školovanje nastavlja na Visokoj tehničkoj školi u Beču. Studije je uspešno okončao 1902. godine. Promovisan je u doktora tehničkih nauka 1904. godine sa nepunih dvadeset i šest godina, kao prvi Srbin doktor tehničkih nauka. Početkom 1905. godine zapošljava se u betonsko-građevinskom preduzeću Adolfa barona Pitela u Beču. Iako je svojim značajnim stručnim i naučnim radom stekao ugled afirmisanog građevinskog stručnjaka i pronalazača, Milanković oseća da građevinska praksa ne može biti njegova budućnost, već da je nauka njegov životni cilj. Sa željom da se bavi naukom, 1909. godine, poput brojnih srpskih intelektualaca iz rasejanja, nošen dubokim patriotizmom, napušta udoban život, uspešan i finansijski veoma unosan posao građevinskog inženjera u Beču, dolazi u Beograd za profesora Filozofskog fakulteta. Pridružuje se grupi intelektualaca koju su činili Branislav Petronijević, Mihajlo Petrović – Mika Alas, Bogdan Gavrilović, Jovan Cvijić, Pavle Jovanović i druge znamenite srpske ličnosti toga vremena, čije su alatke u borbi za slobodu jednog vekovno porobljenog naroda bile prosvećenost, znanje, nauka i umetnost. Radeći i živeći 50 godina u Beogradu doživeo je vrhunac svog stvaralačkog rada.

Umro je u osamdesetoj godini života 12. decembra 1958. godine. Sahranjen je u porodičnoj grobnici na pravoslavnom groblju u Dalju, na obali Dunava.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *